Adventkyrkan

Sjundedags Adventistsamfundet

Menu

Tankar för dagen

Tankar för dagen

5 juli

Se till att ni förnyas i ande och förstånd och att ni klär er i den nya människan, som har skapats efter Guds bild (Ef 4:23, 24).

Kanske du haft förmånen att hitta en röd eller blå sjöstjärna vid havsstranden någon gång? I så fall vet du att den känns hård utanpå och att den är täckt av taggar och hårda utskott på ryggen. Dessa fungerar som skydd för sjöstjärnan. Inuti detta hårda skal är sjöstjärnan mjuk, så egentligen har den sitt skelett på utsidan medan vi har det inom oss. Dess hårda skal liknar benvävnad på flera sätt. På undersidan av sina fem armar växer det sugfötter, flera hundra på varje arm. Med hjälp av dessa kan sjöstjärnan förflytta sig även på lodräta ytor. Den drar sig fram med en arm före, genom att sträcka ut och dra in sugfötterna. Den kan nå en hastighet av 5 km i timmen. Hela sugfotssystemet fungerar med hjälp av vattentryck. Sjöstjärnan suger in vatten genom en öppning på ryggsidan och pumpar sedan ut vattnet till kanaler som finns i armarna och så ut till de tusentals små slangar som finns i anslutning till sugfötterna. Med detta vattensystem har sjöstjärnan en sorts hydraulik med vilken den kan styra, fästa och lossa de små fötterna och dess sugkoppar. När vattentrycket i kroppen ökar förs fötterna ut, och när trycket minskar dras de in.
Sjöstjärnorna har också en annan märklig egenskap. Om de råkar bryta av en arm t ex, kan de med tiden få den att växa ut igen. Det är alltså inte så som med oss människor. Om vi förlorar ett finger i en olycka läker kroppen såret, men det växer inte fram något nytt finger. Men sjöstjärnans kropp har inte bara förmågan att läka sår utan även att växa ut igen till rätt längd. Det kan ta upp till ett år för armen att bli helt återställd. När vi skadar oss bildar kroppen bindväv för att läka såret, medan sjöstjärnans kropp har celler som kallas reservceller som har förmågan att samarbeta med andra celler i kroppen för att skapa nya kroppsdelar. Denna förmåga att skapa nytt är så stark att sjöstjärnan till och med kan bilda en ny individ från en lösriven bit av en arm. Först utvecklar den en mun vid den läkta sårkanten så att den kan inta näring medan den utvecklas, och snart har den lilla biten växt till vanlig armslängd och kan fortsätta att utvecklas till en vanlig femarmad sjöstjärna.
Vi kan inte förnya förlorade kroppsdelar men med Guds hjälp kan vi förnya vårt sätt att tänka, vår kärlek till Gud och vi kan växa mer och mer lika honom.

BÖN: Hjälp mig att växa till i mitt andliga liv, att förstå mera om dig, om Bibeln och om hur man lever som kristen.
 

Hämtad från En stund med Gud av Pearl Sjölander